Własnoręcznie przygotowywana żywność cieszy się sporą i wciąż rosnącą popularnością. Ogródki lub działki umożliwiają uprawę ziół, owoców, czy warzyw i coraz częściej pojawiają się na nich obudowane grille lub małe wędzarnie. Czemu więc nie pójść o krok dalej i nie zacząć wypiekać własnego chleba, czy przepysznej pizzy? Świetnie nadawać się do tego będzie wolnostojący piec chlebowy produkcji firmy Vitcas. Zanim jednak przyjrzymy się konkretnym modelom — słów kilka o zasadach działania tych urządzeń.

Budowa i zasady działania

Opalane drewnem piece kopułowe, bo właśnie w takich wypieka się chleb, budowane są z wykorzystaniem konstrukcji sklepienia łukowego. Ich forma była modyfikowana w zależności od wymagań danych regionów lub konkretnych potrzeb. Dotyczy to nawet kwestii kominów — na północy wprawiano je w tylnej części, a na południu zlokalizowane były nad otworem wsadowym. Równocześnie pojawiały się także konstrukcje zupełnie go pozbawione. Choć pozwalało to na dłuższe utrzymywanie wysokiej temperatury wewnątrz komory i minimalizację strat ciepła, wiązało się także z ulatywaniem dymu przez zamknięty otwór wsadowy w trakcie nagrzewania się pieca.

Niezależnie od typu konstrukcji przygotowanie go do pracy polega na rozpaleniu ognia w tylnej części jego wnętrza i odpowiednim nagrzaniu komory. Kształt i materiał, z którego wykonana jest kopuła, pozwala jej wraz z podstawą zmagazynować ciepło i później oddać je na zasadzie promieniowania. Po osiągnięciu właściwej temperatury z komory trzeba usunąć żar i popiół, a następnie na oczyszczone podłoże wyłożyć pojemniki z chlebowym ciastem. Wraz z zamknięciem drzwi rozpoczyna się proces oddawania ciepła przez ściany i podłogę. Dzięki kształtowi komory promieniowanie koncentruje się na jej środku, co pozwala na równomierne wypiekanie się chleba z każdej strony — działa to nieco jak promienie słoneczne. Oczywiście proces ten wymaga czasu.

Jeśli pieczenie ma być szybkie, jak na przykład w przypadku przygotowywania pizzy, żarzące się kawałki drewna nie są usuwane z komory — odsuwa się je tylko na jej tył, a przygotowywana potrawa układana jest na oczyszczonej części podłogi. Metoda ta wymaga jednak regulacji ułożenia opiekanego ciasta, aby upiekło się ono równomiernie z każdej strony.

Niezmiernie ważny będzie oczywiście dobór odpowiedniego paliwa — ma ono bowiem znaczny wpływ na aromat i smak potraw. Jeśli o drewno chodzi, powinno ono być twarde i nie pochodzić z drzew iglastych. Preferowane są gatunki takie jak buk, czereśnia, czy wiśnia. Gdy wybór padnie na węgiel drzewny, powinien on pochodzić z grabu, brzozy lub jesionu. W ostateczności można także wykorzystać brykiet drzewny, jednak musi on być absolutnie pozbawiony domieszek drewna iglastego.

Trzeba tutaj także zaznaczyć, iż ściany komory pieca emitują ciepło bardzo długo, więc upiekłszy chleb, można ją jeszcze wykorzystać chociażby do suszenia warzyw, owoców lub nawet grzybów.

piec chlebowy opalany drewnem

Gdzie ulokować piec chlebowy

Szczerze mówiąc, w tej kwestii istnieje spora dowolność i ostateczne umiejscowienie tego urządzenia zależeć będzie od indywidualnych preferencji. Piec może stać zarówno w pomieszczeniu, jak i na zewnątrz — ograniczeniem w większości przypadków będzie tylko dostęp do komina. Może stanowić oddzielną konstrukcję lub być zintegrowany, chociażby z kominkiem. Można go ustawić w głębi ogrodu, na tarasie lub obok grilla, czy wędzarni (oczywiście, jeśli takowe się posiada). Jeśli stać będzie na zewnątrz, warto zadbać o jego zadaszenie.

Mimo tej dowolności trzeba pamiętać o dwóch ważnych zasadach:

  • piec powinien stać w zacisznym miejscu i być osłonięty przed działaniem silnych wiatrów
  • w jego sąsiedztwie nie mogą być składowane łatwopalne materiały.

Jaki piec wybrać

Urządzenia te można zbudować samodzielnie lub zakupić już gotowe w specjalizujących się w nich sklepach. Druga opcja daje gwarancję jakości i pewność właściwego wykonania — sztandarowym przykładem będzie tutaj wspomniana we wstępie firma Vitcas. Sprzedawane przez nią piece chlebowe dostarczane są w łatwych do montażu częściach — można je złożyć samodzielnie lub zdać się w tej sprawie na fachowca. Firma dostarcza także materiały umożliwiające właściwą izolację sprzedawanych pieców. Oto kilka z dostępnych w jej ofercie modeli:

VITCAS POMPEII 120

Produkowany ręcznie z żaroodpornych materiałów wysokiej jakości, mogących wytrzymać nawet bardzo wysokie temperatury. Dostarczany jest w kilku łatwych do zmontowania częściach. Piec można dodatkowo obudować kolorowymi płytkami lub cegłami, nadając mu wymarzony wygląd.

Prawidłowo wykonana izolacja umożliwia mu utrzymywanie ciepła przez bardzo długi czas (możliwe jest nawet gotowanie lub pieczenie ryb i mięsa), a zastosowanie jej dodatkowej warstwy jeszcze bardziej zwiększy wydajność pracy.

Model ten nadaje się do użytku komercyjnego, ponieważ pozwala na przyrządzenie jednorazowo 5 lub 6 pizz — będzie więc świetnym rozwiązaniem np. dla restauracji, czy większych imprez na wolnym powietrzu.

Wymiary:

  • Wewnętrzne: 800 mm szerokości x 1200 mm głębokości x 400 mm wysokości
  • Zewnętrzne: 1000 mm szerokości x 1520 mm głębokości x 500 mm wysokości.

piec chlebowy VITCAS POMPEII 120

VITCAS CASA

Wykonany ręcznie ze specjalnych ognioodpornych materiałów wytrzymujących bardzo wysokie temperatury nawet ponad 1000 °C. Szybko się nagrzewa, dzięki czemu oszczędza się drewno. Łatwy i szybki w montażu.

Doskonale nadaje się dla osób, które dopiero rozpoczynają własnoręczne używanie pieca chlebowego, gdyż jest prosty w obsłudze. Relatywnie lekki i kompaktowy, dzięki czemu łatwo jest go przenosić. Pomieści jednorazowo 1 lub 2 pizze.

Idealny do małych ogrodów i domowego, codziennego użytku — bez problemu można w nim przyrządzić rodzinny obiad.

Wymiary:

  • Wewnętrzne: 370 mm głębokości x 600 mm szerokości x 400 mm wysokości
  • Zewnętrzne: 550 mm głębokości x 670 mm szerokości x 515 mm wysokości.

VITCAS CASA

Szamotowy piec chlebowy VITCAS – L

Izolowany, wykonany z ogniotrwałych cegieł i materiałów najwyższej jakości. Przeznaczony wyłącznie do użytkowania na zewnątrz.

Duża pojemność pozwala na jednoczesne przyrządzenie 5 lub 6 pizz, przez co świetnie nadaje dla większych rodzin, na spotkania z przyjaciółmi, czy imprezy w liczniejszym gronie. Idealny do dużych ogrodów.

Bardzo dobre właściwości akumulacji cieplnej pozwalają nawet na przygotowanie posiłków z wykorzystaniem ciepła zgromadzonego jeszcze poprzedniego dnia — dzięki temu jest bardzo ekonomiczny w eksploatacji.

Wymiary:

  • Wewnętrzne: 1000 mm głębokości x 1000 szerokości x 500 mm wysokości
  • Zewnętrzne: 1250 mm głębokości x 1360 szerokości x 650 mm wysokości.

szamotowy piec chlebowy

VITCAS POMPEII 140

Największy z dostępnych modeli, dostarczany w 11 częściach. Nadaje się zarówno do wnętrz, jak i otwartych przestrzeni.

Pojemność na 6 lub 7 pizz sprawia, że jest on idealny do zastosowań komercyjnych, zarówno w restauracjach, jak i na odbywających się w plenerze festiwalach.

Można w nim także gotować lub piec mięsa, ryby, czy nawet zapiekanki lub inne potrawy.

Wymiary:

  • Wewnętrzne: 800 mm szerokości x 1400 mm głębokości x 400 mm wysokości
  • Zewnętrzne: 1000 mm szerokości x 1720 mm głębokości x 500 mm wysokości.

Piec POMPEII 140

Podsumowanie

Przygotowanie posiłku w piecu chlebowym opalanym drewnem zapewnia mu unikalny smak, w żaden sposób nieporównywalny z tym otrzymywanym przez pieczenie w piekarniku. Takie urządzenia stanowią także bardziej ekonomiczną alternatywę dla pieców gazowych. Warto więc rozważyć jego zakup i cieszyć się zdrową i własnoręcznie przygotowaną strawą.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here