Zamienniki jajka

0
283

Jajka to produkty odzwierzęce, dokładnie ludzie pozyskują je od ptaków takich jak kury, gęsi, indyki, kaczki czy przepiórki. Są one świetnym źródłem białka, aminokwasów oraz witamin A, D oraz tych z grupy B i innych składników odżywczych potrzebnych organizmowi ludzkiemu do prawidłowego funkcjonowania. Są też świetnym źródłem tłuszczy, a przy tym nie są znacznie kaloryczne. Jajko jest również ważnym składnikiem wielu przepisów, ponieważ nie tylko łączy on składniki na ciasta czy babeczki, ale często jego smak stanowi motyw przewodni dania. Można jeść jajecznicę, jajko na miękko i jajko na twardo, pomidory na jajkach i adwokat. Ludzie będący na diecie wegańskiej czy frutariańskiej i wielu innych, nie jedzą jajek. Ludzie rezygnują też z jajek, ponieważ mogą być one silnym alergenem. Czym zastąpić jajko? Czy jest to możliwe, łatwe i tanie? Jakie mamy opcje do wyboru?

Pomimo tego, że istnieją różne zamienniki jajka to nie można wybrać jednej uniwersalnej substancji do wszystkich dań, ponieważ w różnych daniach jajko spełnią różną rolę.

Jakie mamy zamienniki jajek?
– siemię lniane,
– banan,
– tofu,
– mus jabłkowy,
– mus z suszonych owoców jak śliwki.

W jaki sposób używamy tych składników kiedy mają nam zastąpić jajko?

Rozgnieciony widelcem banan nie tylko dodaje słodkości plackom na patelnię, ale również wiąże suche składniki i sprawia, że danie nie jest takie suche.

Podobną funkcję spełnia mus jabłkowy albo mus z suszonych owoców, na przykład moreli czy śliwek, który możemy wykonać samodzielnie w domu. Nadają one daniom wilgoci i wiążą suche składniki.

Siemię lniane jest również ciekawą i zdrową alternatywą dla wszechobecnego produkty jakim jest jajko. Siemię lniane, najlepiej uprzednio zmielone, moczymy we wodzie i dopiero dodajemy do suchych składników. Taka papka, nie tylko wiąże suche składniki i nadaje wilgotności, ale także jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Tofu, w formie zblendowanej lub rozgniecionej, świetnie nadaje się do jajecznic i sałatek jajecznych. Aby nadać mu kolor jajka można dodać kurkumy.

ostw.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTrudy ciąży
Następny artykułOdnawiamy meble

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here