Ranking patelni. Top 10 najlepszych modeli

0
518

Dobra patelnia to podstawa w każdej kuchni. Jest ona kluczem do przyrządzania dobrych jakościowo potraw. Jednak jej wybór wcale nie jest łatwy. N rynku dostępnych jest wiele patelń  od tych uniwersalnych po bardzo specjalistyczne. Wybór dodatkowo komplikuje fakt, że są one wykonywane z różnych materiałów i pokrywane różnymi powłokami.  Jeśli chce się więc kupić dobrej jakości patelnię, która będzie wytrzymała i pozwoli na sprawne działanie w kuchni, należy przed jej zakupem zapoznać się z podstawowymi parametrami tego kuchennego naczynia. Właściwy wybór będzie oznaczał bowiem wygodę gotowania oraz smaczne i zdrowe jedzenie. Zobacz, na jakie parametry zwrócić uwagę kupując patelnię do kuchni.

Spis treści

Polecane patelnie na kuchenkę gazową

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 25 PLN

Florina Zuza 16 cm

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 50 PLN

Florina Zuza 28 cm

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 75 PLN

Tefal Invissia B3090642 28 cm

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 100 PLN

Fiskars 1015331 26 cm – do płyt gazowych

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 150 PLN

Tefal A19632 JUST 24 CM PATELNIA

Najlepsza patelnia na kuchenkę gazową do 200 PLN

Tefal Extra B3013212 24 cm

Polecane patelnie na płytę indukcyjną

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 25 PLN

Florina Maja 20cm

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 50 PLN

Florina Kolekcja Grzybowa 28 cm

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 75 PLN

Gerlach Vitality 24 cm 485229

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 100 PLN

Tefal Duetto A7040684 28cm

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 150 PLN

Tefal Patelnia TALENT PRO 28cm (C6210652)

Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną do 200 PLN

Tefal Talent Pro C6210652 28cm

Rodzaje patelni kuchennych

Zanim przejdzie się do analizowanie parametrów patelni kuchennych, konieczne jest określenie, jakiego rodzaju naczynia będzie się potrzebować. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Na rynku spotkać można kilka rodzajów patelni. I chociaż w rankingu patelni największym zainteresowaniem cieszą się te uniwersalne i klasyczne, to warto wiedzieć, że nie są one jedynym wyborem.

Klasyczna patelnia to naczynie okrągłe z płaskim dnem i płytkimi bokami. Wykonywana jest z wielu materiałów i dostępna w różnych wymiarach. Klasyczna  patelnia pozwala na smażenie niemal wszystkich potraw. Jest ona jednak jedną z wielu. Na rynku można spotkać również patelnię głęboką. Swoim wyglądem przypomina one model klasyczny, tylko ma wyższe brzegi. Pozwala ona na smażenie większej ilości produktów lub też ich duszenie. Jednym z naczyń, które często są kwalifikowane jako patelnie głębokie, jest popularny wok, który swoim kształtem przypomina misę ze spłaszczonym dnem. Rodzajem głębokiej patelni jest też ta saute. Posiada ona wysokie ścianki oraz nieprzywieralną powłokę. Dzięki temu, że patelnia saute dobrze rozprowadza ciepło i pozwala na smażenie nawet na niewielkie ilości tłuszczu.

W sklepach oprócz dwóch wyżej wymienionych podstawowych patelni można także kupić specjalistyczne. Do takich zaliczyć możemy patelnie do grillowania. Wyposażona jest ona w rowki na dnie, dzięki czemu do smażonych potraw dochodzi powietrze do  dołu. Mięso czy warzywa smażone na patelni do grillowania, smakują  podobnie jak te przygotowywane na klasycznym grillu ogrodowym, a jednocześnie są bardziej zdrowie. Producenci oferują też:

  • patelnie do jajek – posiada ona wyprofilowane otwory do smażenia jajek, dzięki czemu nie rozlewają się one po całej powierzchni naczynia;
  • patelnie do naleśników – jest to naczynie płaskie o płytkich brzegach; zazwyczaj w zestawie dodawana jest specjalna szpachelka, która pozwala na równomierne rozprowadzenie ciasta;
  • patelnie do ryb – posiada dno dopasowane do kształtu ryby, co pozwala na smażenie bez tłuszczu;
  • patelnie do klusek – w powierzchni naczynia znajdują się specjalne otwory;
  • patelnie do racuchówpatelnia szkocka posiada otwory na smażenie małych naleśników, można ją wykorzystywać do smażenia racuchów lub amerykańskich pancakesów.

Warto również wspomnieć o zyskującej coraz większą popularność patelni elektrycznej. Smażenie jest możliwe po podłączenie jej do prądu. Oprócz smażenia umożliwia ona duszenie czy pieczenie. Aby jej używać, nie jest potrzeba kuchenka. Dzięki specjalnym nóżkom patelnię na prąd można postawić w dowolnym miejscu i wykorzystać wszędzie tam, gdzie ma się dostęp do prądu.

Wymiary patelni

Wybór rodzaju patelni to jednak dopiero pierwszy krok w zakupie idealnego naczynia do pieczenia. Kolejnym jest dopasowanie jej wymiaru. Tutaj nie ma powodów do narzekań, bowiem producenci oferują patelnie w różnych wymiarach. Podstawowy podział to ten na małe, średnie oraz duże modele.  Małe i średnie patelnie mają od 12 do 20 centymetrów średnicy, duże od 20 do 26 centymetrów. W rankingu patelni można znaleźć naczynia w każdym z tych wymiarów.

Materiał wykonania patelni

Jednym z najważniejszych parametrów wyboru patelni jest materiał, z jakiego jest ona wykonana. Mówi on nie tylko o trwałości narzędzia, ale i jakości oraz komforcie przygotowania potraw. Na sklepowych półkach można odnaleźć patelnie wykonane z co najmniej kilku materiałów.

W rankingu patelni dominują przede wszystkim modele aluminiowe. Są one naczyniami, które szybko i równomiernie się nagrzewają. Dodatkowo są lekkie i odporne. Należy jednak pamiętać, że patelnia aluminiowa jest bezpieczna tylko wtedy, gdy pokryta jest dodatkową powłoką np. teflonową. W innym wypadku przy smażeniu w wysokiej temperatury z naczynia mogą wydobywać się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Najlepsze patelnie aluminiowe to te z aluminium anodowanego. Są one trwalsze niż stalowe i idealnie przewodzą ciepło. Należy także pamiętać, że nie wszystkie naczynia aluminiowe można używać na kuchence indukcyjnej.

W rankingu patelni można również znaleźć wiele naczyń do smażenia wykonanych ze stali. Są one trwałe i wytrzymałe. Zazwyczaj mamy do czynienia z patelniami ze stali nierdzewnej. Ich zaletami jest nie tylko wysoka odporność, ale i brak wchodzenia w reakcje z kwaśnymi składnikami. Wada tego rodzaju naczyń do smażenia jest jednak to, że nie za dobrze rozprowadzają ciepło, a także wolno się nagrzewają.

Mniej popularnymi modelami są patelnie żeliwne, nazywane także patelniami cygańskimi. Chociaż są trwałe, uniwersalne i dobrze przewodzą ciepło, to są też dość ciężkie i wymagają specjalistycznej konserwacji. Patelnie żeliwne nie są również polecane osobom z alergiami. Mogą one posiadać nikiel, czyli jeden z pierwszych pierwiastków uczulających.

Mniejszą popularnością cieszą się również patelnie miedziane, które uznawane są za te procesjonalne. Ich zaletą jest szybkie nagrzewanie się oraz doskonałe utrzymywanie ciepła. Mimo tego do ich zakupu zniechęca wysoka cena oraz konieczność specjalistycznej konserwacji.

Warto również wspomnieć o patelniach tytanowych, które nadal stanowią nowość na rynku. Są one towarem z wyższej półki, który jest wytrzymały, odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz nieprzywierań.

Powłoki w patelniach kuchennych

Przy wyborze patelni kuchennej liczy się nie tylko materiał jej wykonania, ale i powłoka jak zostanie zastosowana. Wewnętrzna powłoka to materiał, który ma bezpośredni kontakt z potrawą, stąd też warto sprawdzić, co gwarantują poszczególne powłoki. To od nich bowiem między innymi zależy, czy będzie można smażyć bez tłuszczu oraz, czy potrawy nie będą przywierać do dna naczynia.

W rankingu patelni największym zainteresowaniem cieszą się patelnie z powłoką teflonową, czyli fluor-polimerową. Pozwalają one na smażenie bez tłuszczu oraz gwarantują, że potrawy nie będą przywierać do dna. Trzeba jednak pamiętać, że patelnie z powłoką teflonową to delikatne naczynia, które bardzo łatwo można uszkodzić. Nie można w nich mieszać metalowymi sztućcami czy myć ostrymi myjkami. W zależności od modelu teflonowa powłoka może mieć różną grubość oraz różną ilość warstw. Szukając trwałej patelni teflonowej, warto postawić na modele z potrójną powłoką o grubości 40 mikronów. Ważną informacją, jest również to, że patelnie teflonowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W starszych modelach może występować rakotwórczy kwas PAFO, ujawnia się on przy temperaturze 260 stopni. Należy więc kupować patelnie teflonowe z pewnego źródła i od sprawdzonych producentów. Dobre patelnie teflonowe posiadają również niebieskie znak Teflonu®, który informuje o tym, że patelnia została poddana testom i przeszła je pozytywnie.

Kolejną popularną powłoką naczyń do smażenia jest ta tytanowa. Charakteryzuje się ona wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Patelnie z powłokami tytanowymi to również te, do których nie przywierają potrawy. Wytrzymałe są przede wszystkim te modele, które posiadają grube powłoki.

Szukając wytrzymałej patelni kuchennej, warto zastanowić się nad powłoką marmurową. Uchodzi ona za najtrwalsza, a przez to i odporną na zarysowanie czy inne uszkodzenia mechaniczne. Patelnie z powłokami marmurowymi to także te, do których nie przywierają potrawy. Mimo licznych zalet ten typ patelni nie jest zbyt popularny, można znaleźć je w ofercie tylko nielicznych producentów.

W rankingu patelni widać, że coraz większą popularnością cieszą się również modele z powłokami ceramicznymi. Są one również nieprzywieranie oraz odporne na zarysowania.

Jakość dna w patelni

Dobra patelnia powinna mieć również odpowiednie dno. Liczy się tu przede wszystkim jego grubość. To od tego zależy czy patelnia będzie się szybko i równomiernie nagrzewać, odkształcać czy zarysowywać. W dobrych patelniach kuchennych dno nigdy nie jest cienkie. Minimalna grubość to 4 milimetry zapewnia to dobre przewodzenie ciepła. Warto również zwrócić uwagę czy dno patelni jest wklęsłe. Jeśli tak ni będzie ono rysować płyty indukcyjnej lub ceramicznej. Należy również pamiętać, że patelnie do kuchenki indukcyjnej powinny być wykonane z materiałów o właściwościach magnetycznych. Patelnie z wysokiej półki posiadają również specjalne systemy, które informują o  tym, czy patelnia jest rozgrzana a ciepło równomiernie rozprowadzane. Systemy te to np. okrągłe kanały termiczne, indukcyjny system przekazy energii, system thermo-spot (czyli punkt zmieniający barwę, kiedy patelnia jest rozgrzana) czy mechaniczne mierniki temperatury.

Wybór dobrej patelni to konieczność przeanalizowania wielu elementów. Liczy się tu i materiał wykonania naczynia i rodzaj powłoki. Nie bez znaczenia jest również grubość dna oraz rodzaj patelni. Dokonując zakupu, nie można również zapomnieć o ergonomiczności naczynia. Powinno ono posiadać dopasowany kształtem uchwyt wykonany z dobrej jakości materiału, który się nie stapia. Często również można spotkać patelnie z pokrywkami, które ułatwiają korzystanie z naczynia. Podstawą jest to, aby pokrywa była idealnie dopasowana oraz posiadała otwory na bokach, które pozwalają na ujście powstającej w czasie przygotowania potrawy pary. Pokrywki do patelni najczęściej wykonywane są ze stali lub żaroodpornego szkła.

Jak więc widać przy zakupie patelni do sprawdzenia jest wiele. Osoby, które nie mają czasu analizować poszczególnych modeli, mogą skorzystać z rankingu patelni pokazującego najlepiej oceniane naczynia do smażenia.

[Głosów:2    Średnia:4.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here