Ranking noży . Top 10 najlepszych modeli.

0
417

Noże to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania bez nich. To dzięki nim możemy kroić mięsa, obierać warzywa czy przygotowywać potrawy. Niezbędność tego elementu sprawiła, że noże kuchenne można kupić na każdym kroku. Dostępne są nie tylko w sklepach z wyposażeniem domowym, ale nawet i w kioskach. Niestety nóż nożowi nierówny. Większość tanich noży kuchennych nie spełnia swoich zasadniczych funkcji. Dlatego też, jeśli w kuchni chce się kroić, nacinać i obierać w sposób wygodny i szybki do wyboru noży należy podejść w sposób przemyślany. Warto również dostosować rodzaje ostrzy do najczęściej wykonywanych czynności. Zobacz, co musisz wiedzieć, aby kupić dobre noże kuchenne.

Rodzaje noży kuchennych

Laikom może się wydawać, że nóż to nóż i nie ma co wiele uwagi przykładać do jego wyboru. Jednak tak naprawdę każde ostrze dedykowane jest innego rodzaju produktom spożywczym. To, że każdy nóż pokroi mięso, nie oznacza od razu, że zrobi to dobrze. Stąd też na sklepowych półkach znajdziemy noże do mięsa, do ryb czy owoców i warzyw. Poszczególne modele będą różnić się od siebie również ostrością, twardością czy rozstawieniem ostrzy. Wielu producentów oferuje również kuchenne noże uniwersalne. Każdy z tych rodzajów akcesoriów możecie znaleźć w rankingu noży kuchennych. Podpowie on jakie modele cieszą się najprzychylniejszymi opiniami użytkowników.

Do najpopularniejszych noży kuchennych należą:

  • nóż szefa kuchni – posiada on sporej wielkości ostrze, które zazwyczaj przekraczają 20 centymetrów; oprócz tego, że ostrze jest długie, jest również i szerokie; nóż szefa kuchni uważany jest za ten uniwersalny; dzięki niemu można wykonywać w kuchni podstawowe czynności; naddaje się do krojenia warzyw owoców i mięs, siekania nacinania i rozdrabniania;
  • nóż do obierania – jest to niewielki model kuchennego noża; jego ostrze liczy nie więcej niż 7 centymetrów; nóż ten można rozpoznać po lekko wykrzywionej końcówce; takie zakończenia ostrze pozwala na łatwe obieranie warzyw i owoców, a także do wykonywania precyzyjnych cięć i dekoracji na potrawach;
  • nóż do pieczywa – charakteryzuje się długim ponad 20 centymetrowy i wąskim ostrzem, które dodatkowo jest ząbkowane; nóż do pieczywa świetnie daje sobie radę zarówno ze świeżym, jak i czerstwym chlebem czy bułkami;
  • nóż do filetowania – służy od do rozdzielania mięsa od kości oraz filetowania ryb; można go poznać po wąskim, ale długim ostrzu oraz spiczastej końcówce;
  • nóż do sera – wyróżnią się otworami w ostrz, które zapobiegają przyklejaniu się plasterków do ostrza; noże do sera posiadają drobne ząbki, które ułatwiają krojenie; ich ważną cechą jest również rozdwojona końcówka;
  • nóż uniwersalny – swoją budową przypomina nóż szefa kuchni; jednak typowy nóż uniwersalny jest nieco węższy i krótszy; jego ostrze nie powinno przekraczać 20 centymetrów; jak mówi sama nazwa, można wykorzystywać go do wszystkich podstawowych czynności przy gotowaniu i przygotowywaniu potraw.

Japońskie noże do kuchni

Jak pokazuje ranking noży kuchennych, dużym zainteresowaniem cieszą się również japońskie noże. Są one specjalnymi produktami, które wytwarzane są oryginalnym procesie produkcji. Japońskie noże kuchenne można otrzymać na dwa sposoby. Pierwszym jest honyaki. Tego typu noże powstają w procesie kucia i tworzone są tylko i wyłącznie z jednego materiału. Najczęściej jest nim stal. Drugą metodą wytwarzania noży kuchennych jest kasumi. W tym wypadku powstają one z dwóch różnych materiałów – stali i żelaza. Ich pierwowzorem są noże samurajskie. Ten typ noży kuchennych wyróżnią się bardzo dużą elastycznością i łatwością użycia. Podobnie jak w wersji tradycyjnej i wśród japońskich noży kuchennych wyróżniamy kilka typów. Najpopularniejsze to:

  • santoku – jest to odpowiednik noża szefa kuchni; poznać go można po szerokim i długim ostrzu;
  • gyuto – swoim wyglądem i zastosowaniem przypomina dobrze nam znany nóż uniwersalny;
  • yanagiba – jest to klasyczny nóż do sushi; spośród innych noży wyróżnia się wąskim i bardzo długim ostrzem; nóż do sushi ostrzy się jednostronnie, stąd też bez problemu można nim plasterkować;
  • usuba – swoim wyglądem przypomina cienki tasak; w kuchni wykorzystuje się go do krojenie i siekania warzyw;
  • deba – jest to krótszy nóż o grubym ostrzu; swoje zastosowanie znajduje przy przyrządzaniu ryb.

Japońskie noże do kuchni to doskonały wybór dla osób, które lubią i dużo gotują. Są one wytrzymałe, solidne i bardzo ostre. Należy jednak pamiętać, że ich ceny nie należą do najniższych. Nawet podstawowy zestaw japońskich noży kuchennych jest droższy niż rozbudowany tradycyjny.

Dobre noże kuchenne – jak je wybrać?

Poza wyborem rodzajów noży, które sprawdzają się w naszej kuchni, istotne przy zakupie są także podstawowe parametry. To od nich zależy, czy nóż będzie tym wytrzymały i solidny oraz jakie możliwości da w kuchni. Kupując noże kuchenne, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał ich wykonania. Wpływa on na to, czy noże nie będą ulegały szybkiemu stępieniu oraz nie będą podatne na uszkodzenia mechaniczne i korozje. Wśród dostępnych na rynku noży kuchennych wyróżnia się te wykuwane i walcowane. Noże kute są wytrzymałe i solidne. Wykonuje się je ze stali nierdzewnej lub węglowej o sporej gęstości. W obydwóch przypadkach są one odporne na działanie korozji oraz wytrzymałe. Problem może pojawić się tylko z ostrzeniem noży ze stali nierdzewnej. Proces ten jest bardziej czasochłonny niż w przypadku innych modeli. Mimo to akcesoria kute cieszą się największą popularnością w rankingu noży kuchennych. Znaczenie przewyższają one mniej solidne noże walcowane, które tworzone są z arkuszy metalu. Ich główną wadą jest mała wytrzymałość i toporność. Są one jednak tania rozwiązaniem i często wybierane są przez osoby, które liczą na niskobudżetowy zakup kuchennych akcesoriów.

W sklepach można znaleźć również kuchenne noże tytanowe oraz ceramiczne. Są one akcesoriami o sporej odporności i wytrzymałości. Jednak ich zakup wymaga sporych funduszy. Wysokie ceny mają również noże wykonane z najlepszego materiału, za jaki uważana jest stal damasceńska. Wyróżnia się ona twardością, ostrością i niezwykłą odpornością na wszystkie uszkodzenia.

Twardość i ostrość noży kuchennych

Wybierając noże do kuchni, nie można również pominąć parametrów takich jak ostrość i twardość ostrza. W przypadku tego pierwszego proces oceny jest utrudniony, ponieważ ostrości nie mierzy się za pomocą konkretnych wartość. Dlatego też przed zakupem najlepiej nóż wypróbować albo też kierować się podpowiedziami rankingu noży kuchennych, który wskaże najlepsze modele dostępne na rynku. Przy testowaniu należy pamiętać, że używanie noża nie powinno wymagać zbyt dużego wysiłku, a ostrze musi gładko wchodzić w produkt, bez szarpania. Najlepiej ostrze jest sprawdzać na czymś twardym, np. ziemniaku. Jeśli kroimy go bez wysiłku i dużego nacisku oznacza to, że nóż będzie tym dobrym.

Twardość noża kuchennego to natomiast parametr wyrażany za pomocą HRC. Twardość odpowiada za żywotność sprzętu. Jeśli chce się kupić dobry nóż kuchenny, należy wybierać ten, którego twardość przewyższa 50 HRC.

Wygoda i komfort użytkowania

Nóż to narzędzie, które używane jest bardzo często, dlatego przy jego zakupie nie można pominąć wygody i komfortu użytkowania. Na te wpływa przede wszystkim wykonanie rączki. W sklepach można dostać noże z drewnianą rączką lub wykonana z tworzyw sztucznych. Oprócz materiału wykonania dobrze jest sprawdzić, czy uchwyt jest ergonomiczny i pewnie leży w dłoni.

Jakie noże do kuchni kupić?

Rodzajów noży do kuchni jest całe mnóstwo. Rozbudowane zestawy zawierają nawet kilkanaście narzędzi. Takie komplety nie tylko sporo kosztują, ale i zabierają miejsce na kuchennym blacie. Jak jednak podpowiadają eksperci w kuchni, w której gotuje się podstawowe potrawy wystarczy posiadać 4 rodzaje noży. Zagwarantują one swobodę działania oraz pozwoli na wykonywanie głównych czynności. W tym celu w każdej kuchni powinien znaleźć się nóż szefa kuchni, do obierania, pieczyw oraz ostrze do filetowania. Jak pokazuje ranking noży kuchennych, za taki podstawowy zestaw trzeba zapłacić ok. 150 złotych. Decyzja o zakupie dodatkowych narzędzie do krojenia, podwyższa cenę kompletu. Noże do kuchni można również kupować oddzielnie, a nie w zestawie. W tym przypadku do sprawdzenia są oczywiście takie same parametry. Warto również wspomnieć, że wybierając akcesoria kuchenne, dobrze jest sprawdzić ich producenta. Firm, które oferują noże kuchenne jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie są postrzegane jako te gwarantujące odpowiednią jakość wykonania oraz solidność. W rankingu noży kuchennych przeważają produkty takich marek jak Koziol, Tefal czy  Fiskars. Firmy te od lat cieszą się zaufaniem klientów, a ich produkty uzyskują pozytywne oceny użytkowników. Oferowane przez nich modele to również noże z szerokim wyborem ostrzy.

Ile kosztują noże kuchenne?

Ceny noży kuchennych są niezwykle zróżnicowane. W rankingu noży kuchennych znajdziemy modele, za które zapłacić trzeba 10 czy 30 złotych, jak i te, których koszt zakupu wynosi 300 złotych. Obowiązującą zasadą jest, że im droższe są narzędzia, tym są lepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że zawsze tak jest. Dlatego przed zakupem należy koniecznie sprawdzić wyżej omówione elementy i upewnić się, czy dany producent faktycznie oferuje narzędzie do krojenia dobrej jakości. Opinie i recenzje o poszczególnych modelach można znaleźć w rankingu noży kuchennych. Spis tworzony jest na ich podstawie, dlatego uwzględnia tylko najlepsze produkty, które w ostatnim czasie były najchętniej kupowane i cieszą się najlepszymi opiniami.

Nawet najlepsze noże mogą się łatwo zniszczyć, jeśli nie będzie się o nie odpowiednio dbać oraz będzie się używać ich w niewłaściwy sposób. Należy pamiętać, że noże kuchenne nie służą do otwierania konserw, podważania zakrętek słoiczków czy rąbania zamrożonego mięsa. Wykorzystując je do takich zadań, szybko stępi się ostrze. Zostanie ono uszkodzone również przy nieodpowiednim myciu w zmywarce – jeśli nóż będzie dotykał twardych przedmiotów. Noże najlepiej przechowywać jest w specjalnym bloku lub na listwie magnetycznej.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here