Nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia

0
18

Czasami nie zdajemy sobie sprawy, że w kuchni, podczas gotowania popełniamy dużo błędów, które mogą mieć niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Czasem robimy to nieświadomie, ale czasem robimy to po prostu z niedbalstwa. Zdarza się też, że zostaliśmy błędnie poinstruowani przez kogoś albo przeczytaliśmy w Internecie poradę pseudo-fachowca. Niektóre błędy popełniane podczas gotowania mogą przyczynić się do tego, że nasz organizm nie będzie funkcjonował tak jak należy. Możemy cierpieć na alergie pokarmowe, przybierać na wadze albo może cierpieć na tym nasza cera, włosy i paznokcie. Najczęściej popełnianym błędem jest smażenie potraw na niewłaściwym tłuszczu. Do smażenia powinno używać się tłuszczu, który jest odporny na duże temperatury. I pewnie niektórzy się bardzo zdziwią, ale najlepszy jest smalec. A do tego smalec gęsi! Smażenie potraw na tym tłuszczu powoduje, że nie dostarczamy do organizmu niebezpiecznych tłuszczy trans. Najgorzej jest smażyć na oleju kokosowym i lnianym. Jeśli zastanawiasz się, czy można smażyć na oliwie z oliwek to lepiej dokładnie poczytaj sobie w jakiej temperaturze oliwa traci swoje zdrowotne właściwości. Dowiesz się wtedy, że właśnie podczas smażenia zamienia się w niebezpieczny i szkodliwy tłuszcz trans. Spożywanie takiej potrawy naraża nas na miażdżycę, choroby układu krążenia, choroby wątroby, trzustki oraz na nowotwory, brzmi strasznie prawda? Lepiej skorzystać ze zwykłego smalcu albo z oleju rzepakowego. Nie twierdzę, że oliwa jest szkodliwa. Nie! To bardzo dobre źródło kwasów nasyconych oraz witamin z grupy E i A. Jednak tylko jeśli spożywana jest na surowo, jako doskonały dodatek do sałatek i dresingów. Można ją dodawać też do sosów oraz do zup, ale pod koniec gotowania. Tak samo zachowuje się olej kokosowy, nie powinniśmy go używać do smażenia, raczej jako kosmetyk do pielęgnacji skóry oraz włosów. To tego nadaje się idealnie. Stosowanie oleju kokosowego w kuchni jest mocno przereklamowane, zwłaszcza przez producentów tego oleju.

innowacjaiwiedza.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzym zmyć żywicę?
Następny artykułCiąża a opalanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here