Jak zrobić domowe wino?

0
258

Nie ulega wątpliwości, iż wino jest jednym z najbardziej szlachetnych trunków. Jego zapach, jak i smak uzależnione są przede wszystkim od kwasowości owoców, z jakich zostało wykonane, sposobu ich uprawy, klimatu oraz rodzaju gleby. Domowe wino bezsprzecznie wyróżnia się doskonałym smakiem oraz niesie za sobą mnóstwo korzyści prozdrowotnych. Napój spożywany w umiarkowanych ilościach zapobiega chorobom naczyniowo-krążeniowym oraz nowotworom. Zastanawiasz się, jak krok po kroku zrobić wino własnej roboty? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Z jakich owoców możemy przygotować domowe wino?

Przygotowanie domowego wina to długotrwały lecz nieskomplikowany proces. Aby móc cieszyć się znamienitym trunkiem wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach higieny pracy. W przygotowaniu trunku własnej roboty kluczowe jest pozyskanie odpowiednich surowców. Ku zaskoczeniu wielu koneserów, wino możemy wykonać tak naprawdę ze wszystkiego, o każdej porze roku. Jednak najczęściej do tego typu prac przystępuje się jesienią.

Nie da się ukryć, iż do przygotowania pysznego wina własnej roboty najlepiej nadadzą się świeże owoce. Do najpopularniejszych należą oczywiście różne odmiany winogron. Powszechnie spotykane szczepy to przede wszystkim Pinot Noir, Merlot, Cabernet oraz Cabernet Sauvignon. Oprócz tego, do przygotowania wina możemy użyć niemal każdego owocu dostępnego na rynku – jabłka, wiśni, malin, porzeczki, śliwek czy truskawek. Pamiętajmy, aby wybierać dojrzałe, pełne smaku i aromatu owoce. Warto mieć na uwadze, iż z wszystkie nadgniłe bądź spleśniałe produkty przełożą się na smak wina.

W porach roku, w których nie mamy dostępu do świeżych owoców sezonowych, równie dobrze możemy wykorzystać mrożone lub suszone produkty. Tak otrzymany trunek z pewnością jest bardzo aromatyczny i smaczny. Do najpopularniejszych należą wina z suszonych śliw, dzikiej róży czy głogu. Ponadto do przygotowania domowego trunku doskonale nadadzą się owoce w puszkach, tj. brzoskwinie, morele, ananas i wiele innych. Dzięki temu otrzymamy nieco bardziej egzotyczny smak napoju. Wina domowej roboty produkuje się również ze zbóż, miodu i dżemu.

winogrona

Sprzęt i akcesoria do produkcji wina

Jak już zostało wspomniane, produkcja domowego wina nie należy do trudnych. Jednak czynność ta nie może obyć się bez odpowiedniego sprzętu winiarskiego. Najpopularniejszym naczyniem używanym do produkcji wina własnej roboty jest szklana butla, zwana także balonem lub galonem. Zazwyczaj ma ona pojemność od 5 do 60 litrów – w zależności od potrzeb. Jest ona niezbędna do fermentacji drożdży i cukru. Dzięki niej możemy swobodnie wyprodukować dużą ilość domowego trunku. Należy zwrócić uwagę, aby balon wykonany był z najwyższej jakości szkła sodowego, co niewątpliwie przekłada się na niepowtarzalny smak napoju. Warto zaznaczyć, że szklane butle zwykle sprzedawane są w osłonkach – plastikowych bądź wiklinowych, co ułatwia przenoszenie naczynia.

Kolejnym elementem, bez którego produkcja wina nie mogłaby się odbyć jest rurka fermentacyjna. Sprzęt ten umożliwia przepływ powietrza do wina, pomaga wydobyć dwutlenek węgla oraz skutecznie zapobiega przedostawaniu się do wina różnego rodzaju bakterii i grzybów. Alternatywą dla rurki fermentacyjnej może być wężyk wsadzony do słoika z wodą. W tym przypadku najważniejsze jest odpowiednie doprowadzenie powietrza. W przeciwnym razie ciśnienie wydobywające się wskutek pracującego wina mogłoby nawet rozerwać balon. Równie ważny jest korek, który z rurką fermentacyjną tworzy spójną całość. Element ten powinien być szczelnie dopasowany do średnicy otworu butli.

W produkcji domowego wina nie może zabraknąć również osobnego wężyka do ściągania trunku. Najczęściej sprzedawany jest w zestawie ze specjalną pompką, zaciskiem oraz płytką oporową. Elementy te umożliwiają przeprowadzenie czynności, jaką jest ściągnie wina w bezpieczny sposób. Oprócz tego, równie przydatnym narzędziem może okazać się winomierz, który pozwala na realne wyliczenie stężenia alkoholu w napoju. Dzięki niemu możemy również sprawdzić poziom cukru w danym produkcie. Wężyk znajduje również zastosowanie w ostatecznym rozlewaniu napoju do butelek. Do tego celu przydadzą się także lejki oraz sitka z zróżnicowanymi wymiarami. Potrzebne będą także worki do filtracji moszczu od osadu. Zanim jeszcze dojdzie do przelewania trunku, warto pomyśleć o butelkach. Możemy gromadzić butelki po wypitych trunkach lub zakupić gotowy zestaw.

Wszystkie produkty i akcesoria do wina, znajdziesz w ofercie sklepu https://www.malinowynos.pl/produkty/wino.

Inne dodatki

Po przelaniu wina ze szklanego balona do butelek, należy umieścić je w zacienionym miejscu – najlepiej w spiżarni lub piwnicy. W tym przypadku może przydać się nam stojak na wino. Element ten gwarantuje nam odpowiednie ułożenie butelek z trunkiem a przy tym pełni funkcję dekoracyjną. Dodatkowo chroni szklane naczynia przed ewentualnym stłuczeniem. Zwłaszcza przy produkcji dużej ilości wina, warto jest zaopatrzyć się w etykiety, na których możemy zapisać wszystkie informacje dotyczące konkretnego trunku, a więc owoce, z jakiego zostały wykonane czy rok produkcji. Takie rozwiązanie z pewnością ułatwi szybkie odnalezienie konkretnego napoju. Podstawowym elementem każdego konesera jest również korkociąg do wina. Dzięki niemu z łatwością otworzymy każdą, nawet najbardziej oporną butelkę. Należy wiedzieć, iż wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze. W tym celu niewątpliwie przyda się termometr do pomiaru wina. Przydadzą się również akcesoria do mycia tuż po produkcji trunku, do zlewania oraz pomiarów.

Produkcja domowego wina krok po kroku

Przygotowanie domowego wina bez wątpienia daje wiele satysfakcji z własnej pracy. Pierwszym krokiem, jaki należy podjąć w przyrządzeniu trunku jest nagromadzenie owoców, z którego ma być on wykonany. Zwróćmy uwagę na to, aby nie były one spleśniałe ani nadpsute, gdyż ma to wpływ na finalny smak wina. Surowce powinny być jak najbardziej dojrzałe i soczyste. Należy je dokładnie oczyścić i umyć. Natomiast jeśli chcemy przygotować wino z winogron możemy pominąć ten krok, gdyż na skórce tych owoców znajdują się szczepy drożdżowe, które znacznie przyspieszają proces fermentacji. W wybranych owoców tworzymy moszcz, który jednocześnie stanowi bazę naszego trunku. Dokładnie oczyszczone produkty układamy w naczyniu i rozgniatamy do tego stopnia, aż każdy owoc wypuści sok. Następnie naszą owocową pulpę umieszczamy w balonie.

Do szklanego balonu dodajemy wymierzoną ilość cukru, przegotowaną wodę, drożdże i delikatnie mieszamy naszą masę. Naczynie należy szczelnie zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Następnie trzeba umieścić je w zacienionym miejscu na około 14 dni. Wówczas zachodzi tzw. fermentacja burzliwa. Po upływie wyznaczonego czasu należy ją przerwać, aby usunąć gorycz z trunku. Po zakończeniu pierwszego etapu fermentacji nadchodzi czas na zlewanie wina do czystego naczynia. Wedle uznania można dosypać kolejną dawkę cukru. Naczynie po raz kolejny szczelnie zamykamy i odstawiamy tym razem na kilka miesięcy, do wolniejszej fermentacji. W ten sposób pozbędziemy się osadu a nasz trunek stanie się bardziej klarowny. Przez ten czas nie należy ruszać wina, gdyż w efekcie może to spowodować zmętnienie.

Następnie przychodzi czas na ściąganie osadu za pomocą wężyka. Pamiętajmy, aby robić to bardzo ostrożnie. W przeciwnym razie możemy ponownie spowodować zmętnienie trunku znajdującym się na dnie osadem. Po wykonaniu tej czynności, możemy przystąpić do przelewania klarownego płynu do butelek. Należy umieścić je w pozycji leżącej, tak, aby korek pozostał mokry. Butelki z trunkiem przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu. W tym czasie domowe wino może spokojnie dojrzeć. Trunek możemy spożywać już po około pół roku. Natomiast, jeśli potrzebujemy uzyskać mocniejsze stężenie alkoholu, warto pozostawić butelki na około 2 lata.

wino w kieliszkach

Podsumowanie

Z pewnością wielu z nas zastanawiało się, jak zrobić domowe wino. Okazuje się, że proces ten wcale nie jest trudny. To doskonała okazja, aby wykorzystać obfite plony. Wykonanie wina własnej roboty jest z pewnością bardzo satysfakcjonujące. Oczywiście proces ten nie może odbyć się bez odpowiedniego osprzętu, bez którego przygotowanie trunku byłoby niemożliwe. Dzięki przestrzeganiu podstawowych zasad higieny pracy możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tego szlacheckiego napoju.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here