Jak wybrać odpowiedni nóż?

0
69

Nóż kuchenny to podstawa w każdej kuchni. Jeśli wybierzesz dobry, to posłuży Ci na lata i nie będziesz musiał wkładać wielkiego wysiłku w krojenie i posługiwanie się nim. Zazwyczaj jednak większość z nas używa jednego noża do krojenia kilku rzeczy. Oczywiście jest to błędem. Każdy nóż przeznaczony jest przecież do czegoś innego, a przede wszystkim ma inną budowę. Jak więc wybrać noże idealne? Które przeznaczone są do krojenia czego?

Pierwszym rodzajem noża kuchennego, który powinien znaleźć się w każdej kuchni, jest nóż szefa kuchni. Takie noże charakteryzują się sporych rozmiarów ostrzem, które przekracza nierzadko 20 cm. Jego szerokość także nie należy do najmniejszych. Takie noże służą do: siekania, krojenia mięsa, nacinania, rozdrabniania czy krojenia warzyw i owoców. Kolejnym rodzajem noża jest ten do obierania. Takie noże posiadają ostrze niewielkich rozmiarów, których długość nie przekracza 5-7 cm. Wykrzywiona końcówka ułatwia obieranie warzyw i owoców. Taki nóż może być także wykorzystywany do precyzyjnego cięcia czy krojenia dekoracyjnego. Noże do pieczywa są kolejnym rodzajem ostrza, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Taki nóż posiada długie, wąskie i ząbkowane ostrze. Dzięki temu ząbkowaniu nóż świetnie radzi sobie z każdym rodzajem chleba czy bułek, nawet tych czerstwych. Noże do filetowania to kolejny rodzaj noża jaki znajdziemy na rynku. Ten typ ostrza służy do oddzielania mięsa od kości oraz filetowania ryb. Ostrze takiego noża jest bardzo wąskie i zakończone spiczastą końcówką. Kolejnym rodzajem noża jest ten uniwersalny. Jest on bardzo podobny do noża szefa kuchni. Różni się jednak od niego tym, że jest nieco węższy i krótszy. Może być wykorzystywany do krojenia mięsa, warzyw oraz owoców. Ostatnim rodzajem noża jest ten do krojenia sera. Taki nóż posiada specjalne otwory, które pozwalają na przyklejenie się do niego plastrów produktu. Drobne ząbki, które posiadają takie noże, ułatwiają krojenie różnego rodzaju twardych serów. Takie noże posiadają najczęściej rozdwojoną końcówkę.

Czym cechuje się dobry nóż?

 Kupując noże szczególną uwagę zwróćmy na materiał z jakiego zostały one wykonane. Jest to niezwykle istotna kwestia. Jeśli kupimy nóż ze słabego materiału to ten po szybkim czasie się stępi lub zniszczy go korozja. Jeśli zamierzasz więc kupić nóż, to postaw na ten tytanowy lub ceramiczny. Oba materiały są niezwykle wytrzymałe i odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Najdroższym, ale i zarazem najlepszym rozwiązaniem, są noże wykonane ze stali damasceńskiej. Jak twardy powinien być idealny nóż? Powinien on mieć powyżej 50 HRC. Kupując nóż weź pod uwagę także wygodę użytkowania tego produktu. Najlepiej jeśli rękojeść Twoich noży będzie wykonana z materiału antypoślizgowego.

Kupno noża to zazwyczaj dość spory wydatek. Warto jednak, kupując zestaw noży do domu, zainwestować w to znaczną kwotę pieniędzy i wybrać najlepsze parametry. Dzięki temu noże posłużą Ci przez lata.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here