8 drinków z whisky, które warto znać!

0
15

W dzisiejszym wpisie pragniemy poruszyć kwestię dość niewygodną. Niewygodną z pewnością dla purystów, którzy wychodzą z założenia, że whisky nie można profanować dodatkami, bardzo apetyczną zaś dla miłośników wymyślnych (i tych trochę mniej) koktajli. Zainteresowały nas bowiem drinki z whisky. Które połączenia barmańskie z wykorzystaniem tego klasycznego trunku są warte sprawdzenia? Dzielimy się naszymi typami!

Drinki z whisky

Whisky to bez wątpienia trunek zasługujący na specjalne traktowanie. Sztuka jej degustacji to po prostu… sztuka sama w sobie, wymagająca odpowiedniego przygotowania, cierpliwości i otwarcia na nowe wrażenia. Aby zatem dokładnie zbadać właściwości próbowanego wypustu, należy spożywać go solo, ewentualnie z kropelką wody. Jeśli jednak jesteśmy gotowi na niekonwencjonalne eksperymenty, warto postawić na urzekające drinki z whisky.

Drinki z whisky najczęściej powstają z udziałem whisky mieszanych, czyli blended. Jednym z najpopularniejszych brandów, którego specjały goszczą w szklankach miłośników koktajli, jest z pewnością mieniący się pełną paletą barwnych etykiet Johnnie Walker.  Wybór smakoszy często pada również na Grant’s whisky. Niektórzy koneserzy decydują się ponadto na drinki z whisky single malt, jednak, jak już wspominaliśmy – to temat w pewnych kręgach bardzo drażliwy. Nie podlega jednak dyskusji fakt, że drinki z whisky (lub drinki z whiskey, jeśli od szkockiej wolimy łagodną irlandzką) to niezwykle ciekawa alternatywa dla nieco popularniejszych drinków na bazie wódki, ginu czy rumu. A zatem jakie drinki na whisky polecamy?

Proste drinki z whisky

Jakie proste drinki z whisky przygotujemy w domu z podstawowych składników mających zastosowanie w miksologii? Absolutną klasykę stanowi drink whisky z colą. Koktajl ten przyrządzimy, wlewając do szklanki z lodem około 40 ml whisky, a następnie 100 ml coli. Możemy dodać również sok z dwóch ćwiartek limonki (lub cytryny). Jeśli natomiast od gazowanej coli wolimy owocowe soki, dobrym pomysłem okaże się drink z whisky i sokiem pomarańczowym lub drink z whisky i sokiem jabłkowy. W obu przypadkach proporcje składników zależą od nas. Możemy np. połączyć 40 ml whisky z 75 ml soku. W przypadku koktajlu z sokiem pomarańczowym cennym dodatkiem okażą się dwie łyżeczki likieru typu triple sec.

Kolejny koktajl, z którym powinien zaznajomić się każdy miłośnik złotego alkoholu, to drink Whisky Sour. W shakerze barmańskim wymieszajmy 45 ml whisky (w przepisie IBA jest to bourbon), 25 ml soku z cytryny, 20 ml syropu cukrowego oraz – opcjonalnie – 20 ml kurzego białka. Koktajl przelejmy do wypełnionej lodem szklanki old fashioned. Albo tej, którą akurat mamy pod ręką. Prostym koktajlem, który przypadnie do gustu miłośnikom nieoczywistych połączeń, jest drink whisky z Red Bullem, lub innego rodzaju napojem energetycznym. Proporcje? To już zależy od nas – np. 1:2.

Najsmaczniejszy drink z whisky

Mamy oczywiście w zanadrzu jeszcze parę przepisów na drinki z whisky, które przekonają do siebie nawet największych sceptyków połączeń z wykorzystaniem tego alkoholu. Gdy mowa o dobrych drinkach z whisky, koniecznie należy wspomnieć o koktajlu Manhattan. Tę świetną kompozycję barmańską uzyskamy, zestawiając ze sobą 50 ml whisky (najlepiej żytniej, amerykańskiej whiskey), 20 ml słodkiego czerwonego wermutu oraz około 2 ml Angostury. Wszystkie składniki wymieszajmy w szklanicy barmańskiej lub shakerze i przelejmy do kieliszka z lodem. Szkło udekorujmy wisienką, jeśli mamy taką ochotę.

Naszym zdaniem Manhattan to jeden z najsmaczniejszych drinków z whisky. Jeśli jednak akurat poszukujemy czegoś o nieco bardziej wytrawnym charakterze, z pomocą przychodzi nasz stary dobry znajomy Old Pal. Whisky, włoski likier Campari oraz wytrawny wermut, w proporcjach 1:1:1, wymieszajmy w szklanicy barmańskiej. Następnie przelejmy koktajl do schłodzonego kieliszka.

Ostatni z polecanych przez nas dzisiaj ciekawych, dobrych drinków z whisky to Mint Julep. Aby go przygotować, umieśćmy w szklance o grubym dnie kilka listków mięty oraz łyżeczkę cukru pudru i zmiażdżmy oba składniki przy użyciu muddlera. Teraz dodajmy kilka kostek lodu, 60 ml whisky, (lub whiskey) i około 20 ml wody mineralnej. Całość delikatnie wymieszajmy. Gotowe!

Wierzymy, że przypomniane przez nas przepisy na drinki z whisky przydadzą się każdemu, kto chciałby osobiście wypróbować potencjał miskologiczny tych nietuzinkowych alkoholi. A kto wie, może dzięki nim uda Ci się przekonać do eksperymentów jednego z purystów, dla których jedyny akceptowalny dodatek do whisky to gustowne szkło? Warto próbować!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here