Kasza jaglana leczy i smakuje. Jedzenie, które odchudza. Najzdrowsze tłuszcze do smażenia

0
329

Kasza jaglana – właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz, przez lata zapomniana, dziś znów wraca do łask. Z korzyścią dla naszego zdrowia, gdyż zwana jest także kaszą leczniczą. Dzieje się tak dlatego, że jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest lekarstwem na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Ma duże wartości odżywcze: mało skrobi za to dużo białka, które łatwo się przyswaja. Zawiera najwięcej z pośród kasz witamin z grupy B, miedzi oraz żelaza.

Jedzenie, które odchudza
Odchudzające jedzenie brzmi jak abstrakcja. Istnieją jednak produkty, które wspomagają spalanie tłuszczu. Są to na przykład migdały i orzechy które dodatkowo przeciwdziałają chorobom serca, zanikowi mięśni ale też nowotworom, zmarszczkom oraz nadciśnieniu. Fasola i rośliny strączkowe pomagają także w budowie mięśni oraz regulują trawienie. Szpinak i inne zielone warzywa neutralizują wolne rodniki, przeciwdziałają też osteoporozie. Nabiał przyspiesza rozkład związków tłuszczu w organizmie a jajka mają najwięcej wartościowego białka spośród wszystkich produktów żywnościowych.

Na jakim tłuszczu smażyć, a więc ranking tłuszczów do smażenia
Tłuszcz dobry do smażenia powinien być przede wszystkim odporny na wysoką temperaturę i procesy w niej zachodzące. Najlepiej do smażenia nadają się: rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowana oliwa z oliwek gdyż mają wysoki punkt dymienia oraz wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych a także niską zawartość kwasów wielonienasyconych

portucale.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here