Dzika róża – cenne źródło witaminy C

0
22

Owoce dzikiej róży stanowią cenne źródło witaminy C. Właśnie z tego powodu tej roślinie przypisuje się właściwości prozdrowotne. Jak owoce dzikiej róży wpływają na ludzki organizm?

Wysoka zawartość witaminy C

Dzika róża (łac. Rosa canina L.) to ciernisty krzew, który spotkać można na terenie całej Europy, a także w Afryce Północnej i Azji. Jej owoce mają wydłużony, zaokrąglony kształt i intensywną pomarańczowoczerwoną barwę. Owoce dzikiej róży uważa się za jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Składnik ten, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedobór witaminy C w organizmie może objawiać się:

  • Ogólnym osłabieniem i złym samopoczuciem;
  • Szybkim męczeniem się;
  • Większą podatność na infekcje;
  • Brakiem apetytu;
  • Kruchością i pękaniem naczyń krwionośnych;
  • Skłonnością do występowania siniaków;
  • Trudnościami w gojeniu się ran;
  • Bólami mięśni i stawów;

Bardzo ważne jest więc regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C. Przyjmuje się, że jej zalecane dzienne spożycie dla dorosłych mężczyzn wynosi 90 mg, a dla dorosłych kobiet – 75 mg. Jednak w niektórych okolicznościach zapotrzebowanie wzrasta – np. w okresie zwiększonego stresu czy wysiłku fizycznego, a także choroby. Większe ilości witaminy C powinny spożywać powinny także kobiety ciężarne i karmiące, a także osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym oraz osoby palące wyroby tytoniowe czy nadużywające alkoholu.

Właściwości i zastosowanie owoców dzikiej róży

Szacuje się, że owoce dzikiej róży zawierają dziesięć razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, trzydzieści-czterdzieści razy więcej niż owoce cytrusowe i sto razy więcej niż jabłka. Już trzy owoce dzikiej róży są w stanie pokryć dobowe zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę C. Ponadto, owoce tej rośliny zawierają inne ważne składniki – witaminę E, A i K, witaminy z rodziny B (m.in. B1, B2, B3), a także sole mineralne (m.in. sole magnezu, żelaza, fosforu i potasu). Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C te owoce powszechnie wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Wyciągi z owoców dzikiej róży są ważnym składnikiem preparatów wzmacniających odporność czy np. pastylek na gardło Fiorda, których dokładny skład można znaleźć na stronie http://fiorda.pl/. Składnik ten wspomaga optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego, a także pomaga chronić błonę śluzową górnych dróg oddechowych.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here