Połowy ryb

0
4

Ludzie łowili ryby od czasów najdawniejszych. Ryby stanowiły wartościowy pokarm, za który nie trzeba było płacić. Wystarczyło pójść nad wodę, złapać rybę i mieć posiłek, który czasem musiał wystarczyć na cały dzień. Tak kiedyś, jak i dziś ryby są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. W wodach żyją różne ryby. Wszystkie są zdrowe lecz różna jest ich kaloryczność. Jedne z nich w 100 gramach posiadają około 80 kalorii, a inne np. łosoś w 100 gramach posiada ponad 200 kalorii. W swoim składzie zawierają cenne pierwiastki, jak: potas, jod, sód, wapń, magnez, żelazo. Jak również witaminy A, D, B6, B12. Mijały wieki wraz z którymi zmieniały się narzędzia do łowienia ryb. Pierwszymi narzędziami do połowu ryb były ręce człowieka i kij, o ostrej końcówce. Ale już 2 tysiące lat temu w czasach Pana Jezusa połowy ryb odbywały się przy pomocy sieci. Rybacy będąc na łódkach zarzucali sieć, by potem złowione ryby wciągnąć na pokład łódki. W czasach współczesnych połowy ryb odbywają się na szeroką skalę i przy użyciu nowoczesnego sprzętu. A jest co łowić, gdyż w licznych zbiornikach wodnych żyją przeróżne gatunki ryb. Ryby żyją we wszystkich strefach oceanów. Do największej ryby świata zalicza się rekin wieloryb. Ryby posiadają różną wielkość i różny kolor mięsa. Jak i różny smak, oraz zróżnicowaną ilość tłuszczu. Od najdawniejszych czasów ryby były jednym z podstawowych składników pożywienia dla człowieka. Mięso ryb poza tym, że jest odżywcze jest też łatwo przyswajalne. Przemysł rybny dostarcza nie tylko surowców w postaci mięsa rybnego, ale także surowców do przemysłu farmaceutycznego. Jak również surowców do produkcji np. kleju, nawozów, karmy dla zwierząt. Oraz produktów do produkcji biżuterii, np. sztucznych pereł. Biorąc pod uwagę gastronomię trudno byłoby się obejść w kuchni bez obecności ryb. W kuchni polskiej ryby zawsze zajmowały znaczące miejsce. Najpopularniejszymi gatunkami ryb w naszym kraju jest karp, szczupak, sum, sandacz, jesiotr, węgorz, dorsz, łosoś, flądra, oraz śledź. Ryby można spożywać na surowo lub smażyć, gotować, piec na grillu, piec w piekarniku.

rybobranie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here