Gotujemy szparagi

0
17

Szparagi to bardzo dobre i zdrowe warzywo, które w dodatku ma mało kalorii, tak więc warto włączyć je do naszej codziennej diety, tym bardziej, że jest to sezonowe warzywo i najlepsze i najbardziej świeże możemy kupić w maju i czerwcu, wtedy warto odwiedzać pobliskie warzywniaki, czy rynek, gdzie nie brakuje osób, które sprzedają szparagi wprost ze swojego ogrodu. Kiedy je już kupimy i chcemy przyrządzić, musimy wiedzieć jak i w jaki sposób, aby zachowały swoje wartości odżywcze, których jest tam niemało. Mamy szparagi białe i zielone. Wsadzając je do garnka musimy wiedzieć, jak długo gotować szparagi, żeby nie były przegotowane, ani z kolei za twarde. Zacznijmy od białych szparagów. Najpierw musimy je obrać na całej długości i odłamujemy twarde końce. nie musimy jednak wyrzucać tych twardych części – możemy z nich przyrządzić pyszną szparagową, albo jarzynową w formie kremu. Należy pamiętać, żeby wszystkie szparagi obciąć na taką samą długość, ponieważ wtedy będą się tak samo gotować. Tak obcięte szparagi wkładamy (uwaga – nie wrzucamy!) do wysokiego garnka, pamiętając o tym, że czubki szparagów powinny znajdować się powyżej powierzchni wody, ponieważ są one najdelikatniejsze i po prostu gotują się najszybciej. Jeżeli mamy obawy, że nam się przewrócą, możemy delikatnie związać je nitką, bądź sznurkiem (Byle nie jakimś farbowanym). Gotujemy je na średnim ogniu. Ale jeżeli nie mamy akurat wysokiego garnka, możemy włożyć je do płaskiego rondelka i gotować na leżąco. To też jest dobry sposób na gotowanie tych smacznych warzyw. Kiedy gotujemy je na leżąco, nie musimy ich przykrywać. No i na koniec istotna rzecz, czyli czas gotowania. Zielone szparagi gotujemy krócej, niż białe. Zielone około dziesięciu minut, natomiast białe około piętnastu minut. Możemy sprawdzić, czy już są dobre, nakłuwając jeden z nich widelcem, nie możemy ich przegotować, bo wtedy będą miękkie i sflaczałe. Warto jeść szparagi, ponieważ są bardzo lekkostrawne, uspokajają, a dodatkowo są doskonałym afrodyzjakiem.

malamama.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGrupy krwi
Następny artykułEkologiczne owoce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here