Gościnnie o jedzeniu

0
277

Coraz częściej nam się zdarza, że organizując spotkania towarzyskie idziemy na tzw. łatwiznę. Przygotowywanie posiłków dla przyjaciół i rodziny prostym zadaniem nie jest, ponieważ zawsze chcemy zabłysnąć, a nie zawsze nam się to udaje. Do tego potrzeba sporych nakładów czasu, wielu pomysłów i zapewnienia odpowiedniej ilości przekąsek. Wszystko zależy też od spotkania, bo innych posiłków będziemy potrzebować by przyjemnie spędzić czas ze znajomymi przy drinku, a zupełnie inaczej wygląda poczęstunek przy rodzinnych uroczystościach, jak chrzciny czy komunia św. Nie traćmy głowy przede wszystkim. Może i rzeczywiście dla większej ilości gości dobrym wyjściem będzie zamówienie gotowych dań i skupienie się na sprawach ważniejszych. Na skromniejsze jednak uroczystości nie zaszkodzi jeśli odrobinę pogłówkujemy i stworzymy coś samodzielnie. Nie trzeba się namęczyć, żeby najbliżsi nie byli głodni. Przykład? Bagietka czosnkowa pokrojona i zapieczona doskonale się nadaje na przekąskę. Podobnie jak pomidor pokrojony w plastry, przełożony z serem mozarella i odpowiednio doprawiony. Niewiele czasu zajmie nam też przyrządzenie np. skrzydełek z kurczaka, które wystarczy dzień wcześniej pozostawić w odpowiedniej marynacie, by szybko i pysznie się upiekły. Efektywnie wyglądają też małe kanapeczki robione z bagietki i wybranych składników, o ile połączymy je tak, by były koloroowe, czyli dodając np. sałatę, rzodkiewkę, pomidora i ogórka. W razie całkowitego braku czasu można najzwyczajniej wyłożyć na talerzu kilka rodzajów wędlin i serów, pieczywo podać osobno i każdy obsłuży się sam.

inspirationstudio.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here