Dlaczego magnez jest tak ważny w codziennej diecie?

0
239

Wybór produktów z wysoką zawartością magnezu pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem na co dzień. Podpowiadamy, jak składnik ten działa na organizm i w których produktach się znajduje. Poznaj szczegóły i zadbaj o prawidłową dietę już dziś.

Jak magnez wpływa na zdrowie?

Spożywanie produktów bogatych w magnez niesie za sobą wiele atutów. Składnik ten pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim bierze udział w przekazywaniu sygnałów do mózgu oraz w procesach ochrony komórek nerwowych. Ponadto sprzyja procesom związanym z pamięcią i koncentracją. Kolejnym istotnym czynnikiem, na który wpływa magnez jest prawidłowa praca serca.

Kiedy jeszcze warto zatroszczyć się o magnez w jedzeniu https://dietly.pl/blog/najlepsze-zrodla-magnezu? Otóż bardzo dobrze działa on na skurcze mięśni i pomaga je rozluźnić. Warto dodać, że takie objawy mogą wiązać się z niedoborem tego pierwiastka. Jeżeli problemy te szczególnie Ci dokuczają, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który dokładnie zbada przyczynę dolegliwości.

Dzienne spożycie magnezu

Zastanawiasz się, ile magnezu dziennie należy spożywać? Otóż zapotrzebowanie zależy głównie od płci oraz stanu fizjologicznego. W przypadku mężczyzn wartość ta wynosi 420 mg. W przypadku kobiet to 320 mg. Natomiast panie w ciąży powinny spożywać 360 mg magnezu w ciągu dnia.

Zdarza się, że zapotrzebowanie na magnez wzrasta. Dzieje się tak z powodu przewlekłego stresu, który może dotyczyć pracowników korporacji, przedsiębiorców bądź studentów w czasie sesji egzaminacyjnej. Więcej magnezu powinny również spożywać osoby aktywne fizycznie. To zarówno profesjonalni sportowcy, jak i amatorzy, którzy trenują regularnie.

Zdaniem badaczy zdecydowana większość populacji nie dba o właściwe zapotrzebowania na ten pierwiastek. Wystarczy jednak zwracać uwagę, gdzie znajduje się magnez w jedzeniu lub zadbać o odpowiednią suplementację. W ten sposób uchronisz się przed wieloma groźnymi schorzeniami i zadbasz o doskonałe samopoczucie na co dzień.

Magnez w jedzeniu

Zastanawiasz się, jakie produkty zawierają najwięcej magnezu? Zdecydowanie warto uzupełnić dietę o przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, sery podpuszczkowe, ziemniaki, banany, czekoladę gorzką z wysoką zawartością kakao, a także warzywa zielone. Pamiętaj również, że bardzo dobre źródło tego pierwiastka  stanowi woda pitna.

Do najbogatszych w magnez produktów należy m.in. komosa ryżowa. W 100 gramach ugotowanego zboża znajdziesz wartość, która odpowiada niemal pełnemu zapotrzebowaniu dla kobiet. Dietetycy polecają również kaszę gryczaną, która może być świetną bazą obiadu. Świetnie komponuje się z różnymi mięsami i sosami. W czołówce produktów o wysokiej zawartości tego cennego składnika znajduje się również kasza bulgur oraz kasza orkiszowa.

Możesz też sięgać po zdrowe przekąski. Mowa tu np. o pestkach dyni, migdałach czy nasionach słonecznika. Natomiast na śniadanie wybierz płatki owsiane na mleku z dodatkiem banana lub kanapki z żytniego chleba. Wybór jest więc bardzo szeroki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here